Museumvrienden zorgen voor reuring

door Olger Koopman. zaterdag 28 augustus 2010 | 07:00

Het nieuwe bestuur van de Stichting Vrienden van Stedelijk Museum. Van links naar rechts Eize Koenen, Titus Rudolphy, Eisjen Schaaf, Frank Korzaan en Geraart Westerink. foto Freddy Schinkel
 
 
 
Quantcast

KAMPEN - Niemand kan zonder vrienden en dat geldt ook voor het Stedelijk Museum in Kampen. Een groep enthousiaste museumliefhebbers heeft daarom onlangs de stichting 'Vrienden van het Stedelijk Museum' in Kampen opgericht.

Op zaterdag 11 september - tijdens de Open Monumentendag - gaan ze voor het de straat op om leden te werven.

Eize Koenen, de kersverse voorzitter van de stichting, is er helemaal klaar voor. "Als je ziet dat het museum honderd vrijwilligers heeft, wat ik vrij uniek vind, dan moet het toch ook mogelijk zijn om een fiks aantal Vrienden te verzamelen. Een kleine vijfhonderd moet uiteindelijk mogelijk zijn."

Zij worden geacht jaarlijks minimaal twee tientjes over te maken (jongeren en studenten betalen de helft). "Maar dat mag gerust een onsje meer zijn hoor", zegt secretaris Eisjen Schaaf zonder gene.

Voor dat geld krijgen de Vrienden uiteraard ook het een en ander terug. Zo mogen ze te allen tijde gratis naar binnen bij het museum zelf, maar ook bij haar 'zusters' de Koornmarktspoort en de gemeentelijke expositieruimte in de synagoge. Daarnaast worden er rondleidingen, concerten en lezingen voor ze georganiseerd, ontvangen ze de Museumkrant en krijgen ze korting op boeken, catalogi en andere producten. "Voorwaar niet mals", glimlacht Koenen. "Maar we willen meer doen met het geld dat via ons binnenkomt. We willen bijdragen aan de ontwikkeling van het museum zelf. Uitbreiding van de collectie hoort daar ook bij. Naar mate het aantal Vrienden groeit, zullen de activiteiten toenemen." Niet zo gek dus, dat de stichting tot stand kwam op aandringen van museumdirecteur Stan Petrusa. Ander belangrijk speerpunt van de Vrienden is promotie van het museum. Koenen: "We moeten voor reuring zorgen. Een dergelijk museum moet draagvlak onder de bevolking hebben. Dus geldt: hoe groter de vriendengroep, hoe groter de betrokkenheid van de stad." Met die promotie gaat het nieuwbakken bestuur tijdens de Open Monumentendag al aan de slag. Schaaf: "We proberen zoveel mogelijk mensen het museum in te krijgen." Ze lacht: "Een bevriende docent drama gaat met zijn leerlingen de straat op en 'sleurt' desnoods de mensen naar binnen. Wie zich op die dag inschrijft, maakt kans op een van de vijf houtsnedes van kunstenaar Jan van Driel."
 

 


De Stentor, 22 oktober 2008


Eisjen Schaaf in het Oude Raadhuis, vanaf februari volgend jaar onderkomen van het Stedelijk Museum.
Sinds 1 september is ze naarstig op zoek naar vrijwilligers.
Stuur een mail naar E.Schaaf@kampen.nl en u ontvangt de benodigde informatie.
foto: Freddy Schinkel

KAMPEN – Groter, voller, drukker. Het Stedelijk Museum neemt met de aanstaande verhuizing richting Oude Raadhuis enkele maatjes toe. De verhuizing vergt meer dan het overbrengen van de kunstwerken. Wat te denken van de nieuwe organisatie, die voor tachtig procent steunt op vrijwilligers? Voor de werving van dit fundament is
Eisjen Schaaf aangewezen. Een interview met Benjamin Koolstra in deze krant, spoorde haar aan om zich te melden. De huidige interim-directeur van het
Stedelijk Museum deed daar een oproep voor vrijwilligers.

Schaaf twijfelde geen moment. „ Er stond een foto bij van de nieuwe locatie in aanbouw. Toen ik dat zag dacht ik: daar wil ik werken.” Op basis van motivatie en cv vroeg Koolstra haar om vrijwilligerscoördinator te worden. Schaaf: „Ik heb in het verleden bij Den Haag Sculptuur en Pulchri Studio gewerkt, het oudste kunstenaarscollectief van Nederland. Daar heb ik me bezig gehouden met het opzetten van de vrijwilligersorganisatie. Dat zal de doorslag hebben gegeven.” Wanneer goed voorbeeld doet volgen heeft het Stedelijk weinig te vrezen voor voldoende bezetting in het nieuwe pand. In Schaaf komen enthousiasme voor kunst en een beminnelijke presentatie samen. Maar zal het genoeg zijn? Lang is de lijst die nodig is, bedenkelijk kort de tijd om dit te realiseren. „Ik ben op zoek naar zo’n 75 mensen die zich minimaal een dagdeel per week kunnen inzetten, reserves niet meegerekend en De Koornmarktspoort inbegrepen”, zegt Schaaf. Vanuit het Gotisch Huis komen 24 medewerkers over. „ De nieuwe locatie is veel groter, er zijn veel meer ruimtes en activiteiten waardoor we veel meer mensen nodig hebben.” Wat is de communicatiestrategie, waar wil ze de mensen vandaan halen en hoe wil ze die bereiken? Schaaf: „Nou, via de krant bijvoorbeeld. Het is bekend bij de Vrijwilligerscentrale, we trekken aandacht waar het maar kan.” Toch, is het niet rijkelijk laat? In de jaren negentig werd al gesproken over verhuizing naar het Raadhuis. December kun je nagenoeg afschrijven, resteert nog een dikke twee maanden om iedereen op te trommelen. Schaaf kan daar kort over zijn: „ Ik ben pas 1 september begonnen. Dan moet je bij de gemeente zijn.”

De openstaande vacatures zijn legio: receptie, museumwinkel, café, educatie, archief, technische afdeling, gidsen, gastheren- en vrouwen en zo nog een rits activiteiten. Schaaf is ondanks de tijdsdruk positief „ Met zo’n gebouw kan het niet anders dan dat mensen daar willen werken. En je kunt gratis worden bijgeschoold. In oktober en november hoop ik intakegesprekken te voeren, zodat begin volgend jaar het trainen en brainstormen kan beginnen.”

http://www.stedelijkemuseakampen.nl/

 

 

www.vanderkraaij.net