Ekfrastiek: Woord en Beeld

Simon Vestdijk en El Greco
Het vijfde zegel
 Opening Fifth Seal (Wikipedia)(...) Het vijfde zegel verhaalt over El Greco's hellevaart. Koning Philips de Tweede wijst zijn schilderij van de Heilige Mauritius af. Grote vertwijfeling bij El Greco is daarvan het gevolg. Daarbij komet dat men er in hofkringen op uit is hem nog dieper te doen vallen. Daartoe schakelt ment de Inquisitie in. (...)

 

Mauritius (heilige)

Het martelaarschap van Sint Mauritius (Wikipedia)
 

(...) Het vijfde zegel verhaalt over El Greco's hellevaart. Koning Philips de Tweede wijst zijn schilderij van de Heilige Mauritius af. Grote vertwijfeling bij El Greco is daarvan het gevolg. Daarbij komet dat men er in hofkringen op uit is hem nog dieper te doen vallen. Daartoe schakelt ment de Inquisitie in. (...)

 

(...) Al wat in een echte Vestdijk-roman aanwezig is, vinden we hier in een rijke, veelledige vorm terug: de kwelgeesten die iemands leven zuur maken, de (in dit geval) vermeende verrader, de verhouding tussen een meester en een knecht (hier koning Philips als meester en El Greco als knecht die niet begrijpen en verkroppen kan dat zijn meester hem afwijst), de verhouding tussen twee vrienden vanwie de ťťn een slimme raadgever is met en toch wat bekrompen cerebrale inslag en de ander een door emoties geteisterd gevoelsmens. Hen enige wat in deze roman merkwaardigerwijs ontbreekt is een hartstochtelijke liefde. El Greco woont samen met een aantrekkelijke vrouw, maar hun relatie blijft, hoe ongebruikelijk bij Vestdijk, tamelijk schimmig. (...)

Bron: "Het Geberte, de tweeŽnvijftig romans van S. Vestdijk", door H.Br. Corstius & Maarten 't Hart.
Nijgh & van Ditmar / De Bezige Bij (1996) 


 

 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 20/02/10  Eisjen