Ekfrastiek: Woord en Beeld

Margriet de Moor
en
Rembrandt

De schilder en het meisje
Uitgeverij de Bezige Bij
2010
ISBN 9789023457497



Voor groter formaat in de Wikipedia-commons klik op de afbeelding


 

(...) het was de Amsterdamse historica I.H. van Eeghen die de tekening van Rembrandt in verband  bracht met de veroordeling van Elsje Christiaens. Geert Mak nam haar verhaal over in Een  kleine geschiedenis van Amsterdam (1995). En nu  heeft De Moor er een roman aan gewijd: De schilder en het meisje.

De Moor – die getrouwd was met de in 1992  overleden schilder en beeldhouwer Heppe de  Moor – geeft in de roman de door Van Eeghen  gereconstrueerde misdaad en straf weer. De  Deense Elsje kwam in april aan per boot, kon na  twee weken de huur van haar kamer niet meer  betalen, werd door haar ‘slaapvrouw’  met een  bezem geslagen, greep een toevallig aanwezige  bijl, sloeg toe en zag haar vlucht eindigen in het  Damrak. (...)

(...) Dat tragische meisjesverhaal wisselt De Moor af met een portret van de naamloze schilder, die  een hele reeks kenmerken met Rembrandt  deelt: zijn faam, zijn faillissement, zijn moeilijke karakter, de dood van twee echtgenotes. Ook  worden verschillende werken van Rembrandt  beschreven, zoals Het joodse bruidje De anatomische les, De Nachtwacht en een portret van een  vrouw in bed. Die gegevens gaan samen met de  wederwaardigheden en gedachten van de schilder op de dag van de executie. (...)

(...) wat De Moor met deze roman over kunst wil  vertellen: dat die niet voortkomt uit verlangen  naar iets, maar uit de confrontatie met datgene  wat je eigenlijk uit de weg had willen gaan. Dan  kan er iets ontstaan dat het tijdelijke ontstijgt,  zoals een beeldschone tekening op een klein papiertje – of een uitzonderlijk rijke roman over  dood, verbeelding en eeuwigheid. (...)

NRC: 'Een dode geschilderd naar het leven'

NRC-TV: Pieter Steinz bespreekt 'De schilder en het meisje'

Lees, kijk en luister meer.....



 


 

 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 09/05/10  Eisjen