Ekfrastiek: Woord en Beeld

Peter Zwaan: Ruud van Nistelrooij haalt zijn gelijkGeen echte 'ekfrastiek', maar wel een heel interessant verhaal hoe tekst een schilderij kan versterken. Peter Zwaan vertelt:

"Het werk 'Ruud van Nistelrooij haalt zijn gelijk' is er een uit een serie vissen op kranten die ik gemaakt heb. Ik vond het interessant om vissen te maken(van polyester en acryl) en een krant( ook van acryl) als ondergrond leek me wel toepasselijk. Omdat vroeger de visboer de vis vaak in kranten verpakte uiteraard, maar vooral omdat het een boeiend totaalbeeld oplevert. Voor mijn eerste visstilleven (Oud nieuws en verse vis) heb ik simpelweg een pagina gepakt uit de krant van de dag dat ik eraan begon. De combinatie van de vissen met die krant was dus nogal willekeurig, alleen heb ik wel de pagina met de interessantse lay-out van uitgezocht, een kunstacademieopleiding doe je niet voor niets natuurlijk.

Klik op foto voor groter beeld.Toch ging de tekst meespelen in het uiteidelijke werk, mensen gingen koppen staan lezen, zich afvragen wat het verband met de vissen was. Op deze manier een krant uitkiezen kan natuurlijk maar n keer: daarna ben ik anders naar kranten gaan kijken, en denk ik regelmatig "dat is een leuke pagina om een vis op te leggen". Dat heeft dan meestal te maken met een geschikte  foto of een leuke koptekst- hetgeen vaak samengaat overigens. Zoals in het geval van Ruud van Nistelrooij : z ...'n grote vis gevangen!

Grappig om te vertellen is misschien ook nog dat ik voor dit visje eigenlijk een andere krant had uitgezocht, uit een enorme stapel. Tot ik op mijn atelier een paneeltje moest verven en een krantje nodig had om eronder te leggen... Je kan het als kunstenaar allemaal mooi bedenken, maar het belangrijkste blijft toch dat je je ogen openhoudt!"


 
september 2005

 

 

Peter Zwaan

 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 10/01/10  Eisjen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

terug