Ekfrastiek: Woord en Beeld

Anja JagerSchilderijen ge´nspireerd door het boek der boeken: de bijbel.
Klikken op foto's geeft groter beeld.

De appel en de bruidsjurk
150 x 150
Ei-tempera op linnen

Na je huwelijk leef je nog lang en gelukkig, is de eeuwige belofte. Maar heb je als bruid - eenmaal deelnemend aan het dagelijkse leven - goed en wel van 'die appel' gegeten (en dus kennis genomen van de werkelijkheid) dan realiseer je je, dat je je leven in eigen hand moet nemen. Dat je er zelf verantwoordelijk voor bent. Op de achtergrond is echter troost, in de vorm twee engelen: liefde, vriendschap, beschermengelen, etc.
 

   

Eva
60 x 80
Ei-tempera op hout

Eva staat voor een gesloten slagboom. Is ze buiten het paradijs of is ze er juist in opgesloten? En is een paradijs waarin je bent opgesloten nog wel zo paradijslijk? Staan de berken voor paradijs, of juist voor de vrijheid erbuiten?

Adam
60 x 80
Ei-tempera op hout

Adam is groot geworden, hij staat als veertiger zijn bril te poetsen. Het paradijs van zijn kindertijd - in de vorm van kleine speelgoedjes - kan hij nog zien en aanraken, maar het gevoel erbij, dat het tot paradijs maakte, is verdwenen.

   

Kaartspelende engelen,
Dag dat Hetty kwam
150 x 150
Ei-tempera op linnen

Wij zijn hier op aarde heel erg bezig onze levens uit te stippelen: gezin, carriŔre, netwerken, etc. Maar 'daarboven' spelen de engelen kaart met ons lot. Op de kaarten zien we - behalve Maria met kind - vraagtekens, sleutels, etc. EÚn van de engelen speelt bovendien ook nog vals: zij verbergt kaarten onder haar mantel. Dus... Waar maken we ons eigenlijk druk over?
  
Adam en de appel
100 x 100
Ei-tempera op hout
 
"Toe geef mij die appel, zij slaapt." zegt Adam. Maar zegt hij dat om Eva eindelijk te bevrijden van die schuld op haar schouders, die zij al
millennia draagt? Of wil hij gewoon stiekem een hapje proeven, omdat die appel sappig en glanzend lijkt en meer dan dat een grote belofte lijkt in te houden?
  
Judaskus
70 x 70
Ei-tempera op hout
De vraag is: wie verraadt hier nu wie? Wie was de aanleiding, wie het gevolg? En wie lijdt er het meest?
 En dan inspiratie bij de tekst van een Requiem.

Allerzielen
70 x 100
Ei-tempera op hout
Het eerste deel van de requiem-tekst is verwerkt in dit schilderij: 'Requiem aeternam dona eis, Domine.' (Geef hen eeuwige rust, Heer.) Dit is enigszins in tegenstelling met de voorstelling, die niet alleen toont dat je komt en gaat, maar ook dat je wellicht weer terugkomt. De lineaire levensopvatting in het Christelijke geloof, tegenover de veel vrijere meer cyclische levensopvatting.
De volledige latijnse tekst van dit Requiem van Mozart staat op dit musicolog een Nederlandse vertaling staat hier

  

 
Ook de Middeleeuwse literatuur brengt moderne kunst teweeg.

Twee koningskinderen
60 x 80
Ei-tempera op doek

 

Het waren twee koninghs kindren,
Sy hadden malkander soo lief;
Sy konden by malkander niet komen,
Het water was veel te diep.
(meer bij Literatuurgeschiedenis)

twee geliefden, samen geportretteerd, maar tegelijk zonder contact met elkaar. Wat ook de tragedie in het gedicht is.
 

'De tuinen van Dorr' van Paul Biegel.

Mijnewel - Jouweniet
100 x 150
Ei-tempera op doek
 
Het - wat mij betreft - mooiste kinderboek uit mijn jeugd. Ik had het schilderij af en toen realiseerde ik mij dat dit beeld voor mij heel erg hoorde bij dat boek en dus heb ik er op dat moment de namen van de hoofdpersonen in geschilderd: Mijnewel en Jouweniet.
 

 
 

 

Voor meer werk kunt u terecht op de website van Anja Jager.Anja Jager exposeert op dit moment bij Pulchri Studio in Den Haag, deze expositie duurt nog tot en met 4 december. Verder wordt zij vertegenwoordigd door Smelik
& Stokking Galeries

 

Anja heeft ook nog een hele serie schilderijen gemaakt die zijn ge´nspireerd door sprookes. Deze slideshow geeft u daarvan een goed beeld.

Anja heeft korte tijd literatuurwetenschappen gestudeerd en is jarenlang werkzaam geweest als journaliste (tekst en taal).

Anja's micropanorama met boeken

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 10/01/10  Eisjen