wpe89.jpg (54064 bytes) wpe8A.jpg (25033 bytes)  

 

 


 
Relevante Links:

  OfficiŽle website van de
  Florida Governor

  Bezoek het
  US Supreme Court

  De regels van het
  US Supreme Court

 

 

 

 

In Florida is in de districten met de grootste concentratie van  democratische stemmers de slechtste technologie gebruikt om de  stemmen te tellen. De Governor van Florida, Jeb Bush, had broertje en presidentskandidaat George W. beloofd dat Florida voor hem zou zijn. Het lijkt alsof daar vooraf al maatregelen voor genomen waren, voor het geval het volk daar toch anders over mocht denken.

Nu beslist het U.S. Supreme Court wat er met de stemmen moet gebeuren. Een Supreme Court waarvan meer dan 50% van de  Amerikanen gelooft dat zij dat niet objectief kan doen. Zeven van de negen leden van dit hof zijn namelijk voor het leven benoemd door Republikeinse presidenten. Hun persoonlijke belangen liggen dus beslist niet bij de Democratische kandidaat Al Gore. Vijf van hen hebben er al voor gezorgd dat de hertelling van de stemmen in Florida gestopt is. "Vijf uiterst rechtse republikeinen die bereid lijken te zijn om alles te doen om hun maatje in het Witte Huis te krijgen", aldus een professor aan de juridische faculteit van de Universiteit van Texas.

De meerderheid in dit Surpreme Court is overigens net zo mager als de hele verkiezing zelf. Van de zeven Republikeinen zijn er namelijk twee 'overgelopen naar de tegenpartij'. Met vijf tegen vier werd beslist die hertelling stoppen. Met dezelfde meerderheid heeft dit Surpreme Court ook een wet op wapencontrole en een wet voor vrijheid van religie (o.a. voor de Indianen belangrijk) weggestemd. Wetten die met een flinke meerderheid van stemmen door het Congres al waren goedgekeurd. Dit Hof staat bekend om het feit dat, wanneer het om kwesties als rassendiscriminatie en de relatie kerk-overheid gaat, het altijd met vijf tegen vier stemmen de zaak wegstemt. Een uiterst rechts Hof dus, dat de wet op haar eigen wijze, vanuit een bepaalde politieke visie, kan interpreteren.

Terwijl we hier gespannen afwachten wat er nu uit zal komen, loopt deze verkiezing niet alleen de kans de boeken in te gaan als de meest corrupte, maar is er ook een kans dat er straks een president zit waarvan achteraf wordt bewezen dat hij daar niet had mogen zitten. Overeenkomstig de wet van de staat Florida staan de stembiljetten direct na de verkiezingen namelijk ter beschikken van het publiek. Journalisten en wetenschappers staan al te trappelen van ongeduld.

Ik sta er bij en kijk er naar....

Eisjen.
11.12.00

terug naar
Memorials
Inhoudsopgave