WitteHuisHalfStok.jpg (61943 bytes)
De vlag halfstok
 

 

 

 

De dag erna

AgentVoorWitteHuis.jpg (71612 bytes)
Elke 25 meter een agent
 

PolitiePaardenTrailer02.jpg (71573 bytes)
Een rij paardentrailers

PaardenPolitieInRust.jpg (78977 bytes)
Rust.....

FotografenInDeWitteHuisTuin.jpg (86002 bytes)
De pers in de Witte Huis tuin in afwachting van nieuws

Pentagon.jpg (221705 bytes)
Lichte rook boven het Pentagon, gezien vanaf het Washington Hotel dakterras.

 

 

 

WitteHuisDak.jpg (212782 bytes)
Het Witte Huis vanaf het dakterras, met de normale twee veiligheidsmensen.
 Op de achtergrond links, het gebouw met de witte boog op het dak, het Wereld Bank hoofdgebouw. Er tussen, andere Wereld Bank gebouwen en overhuidsgebouwen.
Wat een ravage had hier kunnen zijn?

Het is prachtig weer, de zon staat stralend aan de lucht en het is zo'n 20 graden. De Wereld Bank alarmlijn meldt dat wanneer men zich niet veilig voelt iedereen vandaag rustig thuis kan blijven. Fred heeft dringende zaken op kantoor, dus ik besluit met hem mee te gaan. Liever samen de stad in en zien wat er gaande is, dan onrustig thuis te zitten.

In de metro is het rustig. Bij aankomst in de stad is het minder druk dan normaal. Ik laat Fred bij zijn kantoor alleen en loop richting Witte Huis. Was gisteren alles vanaf 2 blokken voor het Witte Huis afgesloten, nu kan iedereen weer gewoon voor het Witte Huis langs. Het enige verschil met anders is dat de vlag half stok hangt, dat er nu op elke 20 meter een agent staat, dat de overkant van de straat vol staat met trailers met paarden en er veel agenten in rijlaarzen rondlopen, of op een bankje een boek zitten te lezenen. Fotografen met enorme lenzen lijken te proberen tot in het Witte Huis te fotograferen. Het persgedeelte in de Witte Huis tuin heeft reporters en fotografen wachtend en op het dak tegenover het Witte Huis is het CNN center op het dak zichtbaar. 

Het beeld is n van vrede op een prachtige septemberdag. Ik maak foto's van de paarden en de agenten. En agent komt op me af en vraagt wat voor camera ik gebruik. Als ik uitleg dat het een digitale camera is, vindt hij het maar al te leuk om samen al de gemaakte foto's door te nemen. We hebben veel plezier over de resultaten en praten niet over wat ons eigenlijk allemaal gisteren is overgekomen. Alsof we extra willen genieten van deze vrede en alsof het misschien wel weg zal gaan, als je er maar niet over praat......

Dan loop ik richting Washington Hotel waar je op het dakterras het Witte Huis en het Pentagon kunt zien liggen. Het Witte Huis heeft slechts twee bewakers op haar dak en uit het Pentagon komt nog lichte rook. Het personeel op het dak vertelt dat het terras nog niet open was op het moment dat het vliegtuig op het Pentagon crashte en niemand het gezien heeft. Ik lunch er en geniet van deze stad, die op deze hoogte haar reputatie als groenste hoofdstad ter wereld waar maakt. Na een uur zie ik dat de rook boven het Pentagon is verdwenen en neem de Metro die kant op. In de Metro wordt me verteld dat bij het Pentagon alleen mensen uit mogen stappen met personeelspassen.

Als de Metro de rivier oversteekt ligt het Pentagon er in volledige vrede bij. Haar gewonde kant is vanaf hier niet zichtbaar. Het lijkt alsof er helemaal niets gebeurd is. Onwezenlijk. Het is allemaal zo mooi en er zijn daar naar de huidige schatting 100 tot 250 mensen dood. Op Pentagon Station staan onmiddellijk bij elka uitgang van de Metrotrein agenten. Slechts een enkeling die onmiddellijk zijn pas laat zien gaat er uit. Ik rijd verder naar Pentagon City, kijk daar nog even rond en zie rust en vrede.

Heel wezenloos ga ik weer naar huis en durf nauwelijks de TV aan te doen. Maar dan hoor ik dat wij deze mooie september dag hier in Washington, naar alle waarschijnlijkheid, te danken hebben aan de mannen in het vliegtuig dat neerstortte bij Pittsburg. Zij begrepen uit telefoongesprekken wat er gaande was, wisten dat ze doodgingen en besloten er voor te zorgen dat hun vliegtuig geen ravage zou veroorzaken in Washington en hebben op hun beurt de cockpit overvallen.

Washington, wij kennen reletavie vrede dankzij moedige mensen. Ik ben dankbaar.

Eisjen
12 september 2001
(klikken op de foto's geeft een groter beeld)

Washington Memorials Index

 

PolitiePaardenTrailer.jpg (61595 bytes)
United State Park Police

Fotografen.jpg (71905 bytes)
Alsof ze rechtstreeks in het Witte Huis iets Kunnen fotograferen.

TVCenter.jpg (183767 bytes)
Het CNN center op het dak recht tegenover de hoofdingang van het Witte Huis

Pentagon02.jpg (91790 bytes)
Het Pentagon links achter de brug