"Ik werkte voor Bin Laden's broer......!
De situatie was volkomen schizofreen..... Terwijl wij het dak van de moskee repareerden, schalden de demonstraties door de straten:
'dood aan de Amerikanen'......."


Aan het woord is Johnnie, al jaren Amerikaan van Libanese achtergrond. Hij spreekt, achterover gezeten met zijn Boeddahbuik vooruit, aan de rand van het zwembad. Stomverbaasd en ineens allemaal stil kijken we hem aan. "Don't worry, the FBI - knows...."

Het zwembad, op het dak van ons 17 verdiepingen tellende flatgebouw, is niet meer alleen de plek om de warmte van de dag af te spoelen, maar ook de plek om al pratend onze spanningen af te reageren.

Als Mica, van Poolse achtergrond en overtuigd Republikeinse, dan zegt dat alle ellende met Clinton is begonnen omdat hij te laks was, veert Johnnie overeind. "Dit is belachelijk, iedereen vergeet dat Bin Laden in de tijd van Reagan getraind is door de CIA in Afghanistan om tegen de Russen te vechten. Zij hebben hem geleerd hoe al onze wapens werken....!"

Johnnie zakt weer achterover en vervolgt. "Ik heb stappen ondernomen om mijn achternaam te veranderen. Ik kan mijn zoon toch nu niet meer opzadelen met een naam die met "el" begint, ook al betekent dat niets meer en niets minder als
"van der...", daarbij wijzend en lachend naar mij. "Het wordt hier nu erger als in de McCarthy-tijd, toen iedereen die maar enigszins communistisch of socialistisch dacht op de zwarte lijst van de overheid verscheen en vaak zonder werk kwam te zitten. Iedereen met een Arabische naam kan het nu wel  vergeten........."

Sidharta (afkomstig uit India) komt aanlopen en zegt: "Ze hebben een Afghaans restaurant in één van de buitenwijken met stenen bekogeld......."
Om te vervolgen met een verdrietige glimlach: "Domme mensen natuurlijk.....".

Wie, oh wie heeft de wijsheid in pacht?

Eisjen
16.09.01                           
Washington Memorials

        ZwembadInDeNamiddag.jpg (71187 bytes)

            Zo vredig kan het hier zijn.....

 UitzichtOverVirginia.jpg (97261 bytes)

      Met uitzicht over bebost Maryland.

 AanDeVoetVanDeIrene.jpg (135500 bytes)

En "de rest van Amerika" aan onze  voeten....