Klik en zie hoe men een vlag kan kopen.

Vandaag is het de 4e juli,
 “Independence Day”.

Onafhankelijkheid van wie?
Van het rijk waarin de zon niet onder ging.
Groot Brittannië.

Sinds wanneer?
1776.

Waarom?
“No taxation, without representation”.

De kolonisten weigerden nog langer belasting te betalen zonder vertegenwoordiging in het parlement in Londen waar alle wetten t.a.v. de kolonie werden vastgelegd.

Hoeveel kolonies verklaarden zich onafhankelijk?
Dertien.Vandaar de dertien rode en witte strepen in de vlag van de Verenigde Staten.Daarmee zijn we bij het belangrijkste symbool van deze dag gekomen. De vlag.

De vlag mag gehesen worden bij zonsopgang en dit moet daadkrachtig gebeuren.
De vlag moet, op ceremoniële wijze, weer naar beneden gehaald worden bij zonsondergang.
De vlag mag ’s nachts niet blijven wapperen, tenzij er een lamp opschijnt ten einde een “patriottisch effect” te creëren.

Boven de vlag mag geen andere vlag gehangen worden. Wel eronder.

Het “Union” gedeelte (het blauwe veld met de witte sterren), moet altijd bovenaan zitten.
De vlag mag niet gebruikt worden als kleding, noch als meubelbekleding of als gordijn.
De vlag mag ook niet gebruikt worden als onderdeel van een advertentie (en daar houdt dus geen hond zich aan).

Aan drie vlaggenstokken op het dak van het Capitool (parlementsgebouw) worden per dag door overheidsambtenaren 350 vlaggen gehesen. Om hoog, één seconde wapperen, en weer neer. En hop de volgende. 350 keer per dag.

De vlag zelf is namelijk wel handelswaar. De vraag naar vlaggen die op het Capitool gewapperd hebben is immens. Vandaar dat super snelle, daadkrachtige hijsen en het weer even super snelle, ceremoniële naar beneden halen van dit symbool van de onafhankelijke natie, dat daarna met een super certificaat van echtheid wordt verkocht ($ 4 extra). Ook is er vraag naar vlaggen die (één seconde) gewapperd hebben op een speciale dag. Een dag zoals vandaag, of de dag dat je 25 jaar getrouwd bent. Zoiets moet wel 4 weken voor de betreffende datum aangevraagd worden. Alles heeft zijn prijs, iedereen kan aan deze super vlaggen komen, maar alleen via de vertegenwoordiger van jouw staat in het congres.   

Eens wordt die vlag oud en onbruikbaar. Hoe raak je er dan vanaf? Niet zomaar in de vuilnisbak tussen de aardappelschillen. Er zijn regels voor de “pensionering” van de vlag. Volgens de wet moet dit gebeuren op “eerbiedige wijze” en het liefst door verbranding.

Het handigst is het om de vlag aan de padvinders of padvindsters te geven, die weten precies hoe dit moet gebeuren. De padvindsters doen het als volgt. De vlag wordt in stukken geknipt en op het moment dat elke van de 13 strepen één voor één het vuur in gaat wordt de naam van één van de dertien oorspronkelijke staten afgeroepen. Als alle 13 strepen zijn afgehandeld worden de sterren één voor één in het vuur in geworpen. De ceremonie wordt besloten met het zingen van patriottische liederen rond het kampvuur, zoals het volkslied:

"And the star-spangled banner in triumph shall wave
O'er the land of the free and the home of the brave."

Bovenstaande heb ik uit de kinderpagina van de Washington Post van vandaag gehaald. Nationalisme wordt hier met de paplepel bijgebracht. Het bezorgt mij elke keer weer de rillingen, zeker als ik in de rest van de krant de gevolgen van nationalistische gevoelens kan vinden.

Eisjen
4 juli 2001.

 

 

 

 


Terug naar
Washington Memorials
Inhoudsopage