VanafLincoln.jpg (12297 bytes)

 

 

VanafLincoln.jpg (12297 bytes)

Washington Memorials

Bezoek aan De Bank.

Ik was dus in het Heilige der Heiligen, of te wel "De Bank", de Wereld Bank. Ik mocht er k in.

Je krijgt werkelijk de indruk dat je zo ongeveer heilige grond betreedt als je al die bewaking ziet waar je door heen moet. Er was voor mij een pas voor n dag aangevraagd. Fred haalde me af bij de metro en had voor mij n of andere "permission" bij zich en toen ik mijn paspoort liet zien met die permission, kreeg ik zo'n eendaags pas die je aan je revers kunt klemmen met keurig mijn naam erop. Eisjen van der Kraaij. Fred loopt met zo'n kettinkje om met daaraan een foto met z'n naam. Allemaal net koeien met oormerken (sorry maar ik kom van het platteland). Dan komt er nog zo'n vliegveld-douane-poortje en als ik er doorga, gaat prompt het alarm weer af. Na dat brandalarm ben ik daar dus echt allergisch voor en spring weer terug. Met een geruststellend gebaar word ik er door geloodst. Het ligt blijkbaar niet aan mij. Dan sta je in de hal en ziet op de muur geschreven: "Our Dream is a World Free of Poverty". Dan kijk je om je heen en denkt; 'Nou dames en heren daar zijn jullie dus heel luxueus mee begonnen'.

Het gebouw is zo'n beetje een combinatie van het Ministerie van Milieu (met al die glaspanelen en open atrium) en het stadhuis van Den Haag. Als je n keer binnen bent is het allemaal heel open qua opzet. Water dat van twee verdiepingen hoog naar beneden komt denderen en verdwijnt met flink wat schuim in een enorme blauwe, betonnen, vijver nog weer een verdieping lager. Alles heel licht. Bij de entree ook een tentoonstellingsruimte met een expositie waarvoor ik niet de tijd had om er naar te kijken, maar wel een paar mooie beelden zag staan. Verder prachtige "groene kunst". Sculpturen van mos. Fred ging me voor naar de "kantine". Een stationshal met een ingang die aan weerzijden buffetten heeft waar je kunt kiezen uit Afrikaans-, Zuid-Amerikaans-, Pacific-, South-Asian- Mediteraan- en wat voor voedsel er nog maar meer te krijgen is op deze aardbol. Er is geen werelddeel vergeten. Voor de snoepers onder ons een hele afdeling met desserts. Voor 11 dollar hadden we met z'n tween een lunch die het grootste deel van de wereld nooit voorgezet krijgt.

Na de lunch gingen we naar de Global Coalition for Africa. Fred heeft gelukkig een bureau met veel licht, want er zijn genoeg mensen die werken zonder een raam in de buurt. Hij heeft een groot raam, waar ook werkelijk geen millimeter van open kan, met uitzicht op nog zo'n gebouwen kolos. Een enorme leren stoel, achter een enorm houten bureau en een enorme plant, een klein zitje en verder waren de boeken kasten nog helemaal leeg. Dr. VenderCry kennende zal dat niet lang duren. Ik moest weer een hele stapel papieren tekenen, waarvoor weet ik al niet meer. Als je alleen al ziet wat een mens moet doen om z'n rijbewijs te krijgen……. Een cursus anti alcohol en drugs (3 uur durend), theorie examen en rijexamen! Alleen de rijbewijzen van Canadezen en Fransen worden erkend! Maar goed, dat is weer een ander verhaal.

Eisjen
29.9.99